Header Ads

Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτριου Οικονόμου με τίτλο Καλοκαιρινές Δημιουργίες

Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτριου Οικονόμου 
με τίτλο Καλοκαιρινές Δημιουργίες
Εκθεσιακός Χώρος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών 
2-7/9/2015
Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ.-1 μ.μ. και 7-10 μ.μ.

Ο Δημήτριος Οικονόμου μέσω της ζωγραφικής εξετάζει την ποιητική λειτουργία της εικόνας και του λόγου. Εμπλοκή με την εικόνα διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ίδιας της φιλοσοφίας από την εποχή του Πλάτωνα. Προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το φιλοσοφικό ερώτημα, όπως πολύ σύγχρονοι καλλιτέχνες , γιατί η εικόνα ζεί σε έναν πίνακα ζωγραφικής με τον πιο άμεσο τρόπο. Έτσι, στη δουλειά του προσπαθεί να αντανακλάσει και να δημιουργήσει συνδέσεις σε σχέση με μεγαλύτερα θέματα στη σφαίρα της σκέψης, με την επικέντρωση σε Heidegger, Nietzche, Deleuze και άλλους στοχαστές.

Επίσης, προσπαθεί να συνδέσει τη γερμανική μεταφυσική φιλοσοφική σχέση λόγου και εικόνας. Οι σταλαγματιές χρώματος που δημιουργούνται έχουν ένα νιχιλιστικό χαρακτήρα, που χρησιμοποιείται ως μεταφορά για την θεωρία του Nietzche ως προς τη μεταμόρφωση που εξηγείται στο βιβλίο Γέννηση της Τραγωδίας. Η ιδέα είναι ότι τα Απολλώνια και τα Διονυσιακά στοιχεία συνεργάζονται από κοινού, προκειμένου να υπαγορεύσουν την τέχνη. Ο κύριος στόχος μιας θεατρικής τραγωδίας είναι η μετατροπή του τραγικού ήρωα από την ευτυχία στη θλίψη του, εξαιτίας μιας δύναμης που δεν ελέγχει, ονομαζόμενη μοίρα. Οι σταλαγματιές χρώματος λειτουργούν ως μεταφορά της μοίρας, δηλαδή, η βαρύτητα που μετατρέπει την εικόνα και την παραμορφώνει σε κάτι αφηρημένο, παίζει το ρόλο της μοίρας στην εικόνα του πίνακα.
 Η έκθεση καλοκαιρινές δημιουργίες αποτελείται από έργα που έγιναν την περίοδο του καλοκαιριού, μια συλλογή από αφηρημένα πορτραίτα, φιγούρες και από τα αφηρημένα πορτραίτα του Wolfgang Shauble.  
Η μεταμόρφωση της εικόνας και η κατάρρευση των χρωμάτων είναι σημαντική για τους πίνακες. Στους πίνακες του επανασυνδέεται με το νεο- εξπρεσσιονισμό, ένα στυλ ζωγραφικής που εισήγαγε ο Georg Baselitz στην δεκαετία του 80.
O Δημήτριος Οικονόμου είναι φοιτητής Διδακτορικού στη Φιλοσοφία και στην πρακτική της τέχνης  στη Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου. Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος τέχνης στο Ealing Independent College of London και συμμετέχει σε εκθέσεις κυρίως στην Ευρώπη με έδρα το Λονδίνο. Το έργο του εκπροσωπείται από τη γκαλερί Tag - Bxl Gallery, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες (Tag-bxl.be) .
Το 2011 αποφοίτησε απο το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών κΑΙ Επιστιμών της Τέχνης στο Πανεπηστήμειο Ιωαννίνων και αμέσως τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε το μεταπτυχιακό του στις καλές τέχνες στο City & Guilds στη Σχολή Καλών Τεχνών του Λονδίνου. Στην τελική μεταπτυχιακή έκθεση παρουσίασε έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από τραγικούς πολιτικούς πίνακες, όπως η Guernica του Picasso, δοκίμια κ τη φιλοσοφία του Nietzsche, την οποία εισήγαγε στο έργο του, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την τέχνη του ως σήμερα.
Με την ολοκλήρωση τoυ μεταπτυχιακού του, ξεκίνησε το Διδακτορικό του στο University of East London που θεωρείται το ανώτερο πτυχίο για τις καλές τέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρώτο έτος παρουσίασε την θεματική της έρευνάς του με κύριο επίκεντρο την πολιτική τέχνη και πως η οικονομία επηρρεάζει την σύγχρονη τέχνη. Στο διδακτορικό υπάρχει και πρακτική ενότιτα οπου εξετάζεται η πρακτική κ η εξέλιξη της τέχνης του.  
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και καλλητεχνικά προγράμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, το Κατάρ και τη Σερβία. Πρόσφατα, τον Ιούνι,ο συμμετείχε στη μπιενάλε της Βενετίας στην έκθεση με τίτλο: Self Identities.
Εδώ και ένα χρόνο αντιπροσωπεύεται από τη γκαλερί Τag-Βxl στις Βρυξέλλες και το περισσότερο μέρος της δουλειάς ανήκει σε συλλέκτες από τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και Κατάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.