Header Ads

Το «Κύκνειο Άσμα» για οκτώ παραστάσεις στο «Καμπέρειο»

Νύχτα μέσα σε ένα σκοτεινό και άδειο θέατρο…
Η παράσταση έχει από ώρα πια τελειώσει και ο ηθοποιός Βασίλι Βασίλιεβιτς Σφετλοβίντωφ ξυπνά, ξεχασμένος στο καμαρίνι του...
Το κοινό του τον έχει κίολας ξεχάσει και αυτός απέμεινε μόνος αναπολώντας τη ζωή του στο σανίδι....μια ζωή θεατρική που υπολείπεται της πραγματικής.
 Μοναδικός ακροατής του ο υποβολέας Νικήτα Ιβάνιτς και συνερμηνευτής του στις σύντομες σκηνές από Μπόρις Γκοντούνοφ, Βασιλιά Ληρ, Άμλετ, Οθέλλο.
Οι μεγάλοι ρόλοι του παρελθόντος ξαναζωντανεύουν και τότε δίνει την τελευταία του παράσταση, το κύκνειο άσμα του, αποχωρώντας περήφανα στον κόσμο των θνητών καταδικασμένος πια απ’ όλους να πληρώσει το τίμημα της τέχνης του...τη μοναξιά

Την πρώτη φετινή του θεατρική δραστηριότητα παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων  σε συμπαραγωγή με το Politheatro. Το έργο του Άντον Π. Τσέχωφ «Το κύκνειο άσμα» θα παιχτεί για οκτώ παραστάσεις: από την Πέμπτη 15 έως την Κυριακή 18 και από την Πέμπτη 22 έως την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στο θέατρο «Καμπέρειο» με ώρα έναρξης 9.15’ εγκαινιάζει τις δραστηριότητες της νέας θεατρικής περιόδου, 33ης από την έναρξη της λειτουργίας της Δημοτικής Σκηνής.

 Το «Κύκνειο Άσμα» είναι ένα από τα πρώτα μονόπρακτα του Τσέχωφ και γράφτηκε το 1886 – 87. Η παγκόσμια πρεμιέρα του έγινε στο Θέατρο Κορς της Μόσχας, στις 19 Φεβρουαρίου 1888. Στην Ελλάδα έχει ανέβει ελάχιστες φορές.  Συντελεστές της συμπαραγωγής είναι:
Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Θωμάς
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος
Βοηθός σκηνοθέτης: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Φωτογραφίες: Χρήστος Γκλίβας
Μουσική επιμέλεια-βίντεο προβολές: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Θωμάς, Θωμάς Λιώλιος


Οι υποκριτικές απαιτήσεις του έργου είναι μεγάλες. Η αναγκαία αυτή συνθήκη εκπληρώνεται με την παρουσία ενός διακεκριμένου «ρολίστα» ηθοποιού, του Γιάννη Θωμά. Ενός ηθοποιού που χωρίς να είναι Γιαννιώτης, έχει σημαδέψει με την παρουσία του τη θεατρική ζωή της Ηπείρου όσο λίγοι. Πλαισίωσε από τις πρώτες του στιγμές τον ΟΗΘ, συνεργάστηκε με το ΘΕΗ και το «Πολυθέαμα», ενώ για χρόνια απετέλεσε ένα από τα βασικά στελέχη του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Μέσα από τις τάξεις της Δημοτικής Σκηνής συμμετείχε σε 10 διαφορετικές θεατρικές παραγωγές ερμηνεύοντας ρόλους σε 442 παραστάσεις. Από τους πλέον ποιοτικούς θεατρανθρώπους της χώρας μας ο Γιάννης Θωμάς δίνει ένα ακόμη ρεσιτάλ ερμηνείας στο θέατρο «Καμπέρειο». Στο πλάι του ο Θωμάς Λιώλιος στο ρόλο του πιστού υποβολέα, έρχεται να συμπληρώσει με τη σειρά του το παζλ μιας άρτιας υποκριτικά και αισθητικά παράστασης.


Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ και 7 ευρώ για φοιτητές, μαθητές, πολυτέκνους, ΑΜΕΑ, μέλη ΚΑΠΗ και ανέργους με επίδειξη κάρτας ανεργίας. Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλ. 2651003492 – 6955416236.



Το έργο και η παράσταση μέσα από τα μάτια των δημιουργών της


Σε μια εποχή που ο καθένας είναι ότι δηλώσει και η υψηλή τέχνη ξεπέφτει στα χέρια των ποπ σταρ, εμείς επιμένουμε στην αναζήτηση της αλήθειας και κάνουμε θέατρο με αυθεντικά θεατρικά υλικά που αποκτήθηκαν σε μια διαδρομή γεμάτη κόπο και αφοσίωση. Ως θιασώτες του καλού και ποιοτικού θεάτρου προσπαθούμε να προσφέρουμε -και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε- αυτό που γνωρίζουμε καλά στο κοινό των Ιωαννίνων. Πρόκειται για μια παράσταση που χωρίς να φλυαρεί, αποτυπώνει την πολυπλοκότητα και το χαοτικό κόσμο των σκέψεων, των γνώσεων και των συναισθημάτων των ανθρώπων που υπηρετούν την τέχνη του θεάτρου.

 Θοδωρής Γκόγκος, Σκηνοθέτης

Πλάστης ψυχών ο Τσέχωφ, οι χαρακτήρες του λες πως δεν είναι πλάσματα της φαντασίας, αλλά πλάσματα του δημιουργού, πλάσματα από χώμα, πνεύμα, σάρκα και αίμα, και ο ηθοποιός καλείται  να ανακαλύψει μέσα από τις λέξεις τις ιδιομορφίες του κάθε προσώπου, του κάθε χαρακτήρα. Και ο Σφετλοβίντωφ ο πρωταγωνιστής στο Κύκνειο Άσμα είναι τέτοιος χαρακτήρας, ένας χαρακτήρας συμπυκνωμένης εσωτερικής εμπειρίας του κόσμου και για αυτό από τους δυσκολότερους  ρόλους του Τσεχωφικού ρεπερτορίου. Μέσα στην ψυχή του κυλά  ο φθόγγος του σπαραγμού, η αοριστία της μουσικής, ο κυματισμός μιας καθημερινής χαμηλόφωνης ποίησης, και το καθημερινό το ασήμαντο παίρνει νόημα και η μαγεία του θεάτρου περνά στην μαγεία της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.