Header Ads

ΙΩΑΝΝΙΝΑ:Ταλαιπωρία χωρίς τέλος στον ΟΑΕΕ.

Αγωνία έχει κυριεύσει πολλούς επαγγελματίες για το αν θα «προκάνουν» να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ο φόρτος των υπηρεσιών είναι μεγάλος και δε λείπουν οι γκρίνιες για το αν επαρκούν οι υπάλληλοι για περιπτώσεις που απαιτείται πρότερη προετοιμασία.
Τις τελευταίες ημέρες ειδικά για τον ΟΑΕΕ πολίτες των Ιωαννίνων που είτε θέλουν να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να ενταχτούν στη ρύθμιση, είτε απλά να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον ασφαλιστικό τους φορέα, έχουν ανησυχήσει για τον αν θα προλάβουν να πάρουν τη σχετική έγκριση και να μπουν στη διαδικασία ρύθμισης για το ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών. Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι για το αν εγκαίρως θα λάβουν τα σχετικά δικαιολογητικά της έγκρισης για να μπορέσουν να απαλλαγούν από το άχθος των προσαυξήσεων και των ακάλυπτων ασφαλιστικών υποχρεώσεων ή οφειλών.
Ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής οπότε ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση έως το βράδυ της Δευτέρας έχουν υποβληθεί περισσότερες από 45.000 αιτήσεις.
Η πρώτη φάση της ρύθμισης, στην οποία οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα καταβάλλοντας προκαταβολή τουλάχιστον 10πλάσια της ελάχιστης μηνιαίας δόσης να διαγράψουν το ισόποσο των προσαυξήσεων, εκπνέει στις 27 Απριλίου. Ωστόσο ήδη σε Ταμεία και Εφορία συζητείται η δυνατότητα παράτασης (η οποία όμως ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί) κατά ένα μήνα. Η δυνατότητα ρύθμισης σε 100 δόσεις, χωρίς την ευνοϊκή διάταξη, για την προκαταβολή εκπνέει στις 26 Μαΐου.
Στον ΟΑΕΕ Ιωαννίνων πάντως πλήθος κόσμου καταφτάνει καθημερινά προκειμένου να υπαχθεί στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις και να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να κάνει έναν βιώσιμο διακανονισμό για τα χρέη του. Ελεύθεροι επαγγελματίες κάθε ηλικίας, στήνονται στην ουρά προκειμένου να πετύχουν τον πολυπόθητο διακανονισμό.
Πολλοί όμως απ' αυτούς δεν τα καταφέρνουν καθώς οι ουρές που σχηματίζονται είναι τεράστιες. Σε ένα χώρο που μετά βίας χωράνε 1-15 άτομα καταφτάνουν καθημερινά περισσότερα από 100 χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι θα εξυπηρετηθούν καθώς όπως καταγγέλλουν οι δύο υπάλληλοι που ασχολούνται με τις ρυθμίσεις δεν αρκούν για να εξυπηρετήσουν τον όγκο δουλειάς που υπάρχει αυτές τις ημέρες.
Τα παράπονα είναι δικαιολογημένα καθώς ο χρόνος πιέζει μέχρι τις 27 του μήνα ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που στην κυριολεξία χάνουν χρήματα με την αναμονή τους στον ΟΑΕΕ επί ώρες καθώς αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους ή να καθυστερήσουν να πάνε στις δουλειές πολλές φορές για περισσότερες από μία ημέρες.
Διαμαρτυρία και για τη ρύθμιση.
Δεν φτάνει όμως η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προκείμενου να φτάσει η σειρά τους, όταν τελικά καταφέρουν να εξυπηρετηθούν τους περιμένει μια έκπληξη.
Αυτή δεν είναι άλλη από τις προβλέψεις που υπάρχουν για την ίδια τη ρύθμιση και τις προσαυξήσεις.
Όπως σημειώνουν λοιπόν μπορεί η ρύθμιση να μειώνει ένα ποσό των προσαυξήσεων που έχουν γίνει στο οφειλόμενο ποσό μέχρι την ώρα της ρύθμισης, ωστόσο κατά τη διάρκεια των δόσεων οι προσαυξήσεις συνεχίζουν κανονικότητα.
Για παράδειγμα αν ένας ασφαλισμένος οφείλει εισφορές από το 2012 μέχρι σήμερα και διακανονίσει τις δόσεις του στις 100, τουτέστιν για 8 περίπου χρόνια, στο διάστημα αυτό οι προσαυξήσεις για την καθυστερημένη εξόφληση των οφειλών θα συνεχίζονται.
Έτσι για αρκετούς μπορεί το τελικό ποσό που θα έχουν δώσει στον ΟΑΕΕ να είναι τελικά μεγαλύτερο από εκείνο που πήγαν να ρυθμίσουν.
EEA
ΠΗΓΗ epirus-tv-news

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.