Header Ads

Γεφύρι της Πλάκας ....4 μήνες μετά (Βίντεο -Φωτο).

Ηταν πριν απο 4 περίπου μήνες ,1 Φεβρουαρίου 2015 ,όταν  το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων ,το Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε τη σφοδρή κακοκαιρία και λύγισε  μπροστά στα ορμητικά νερά του ποταμού Αράχθου. 
Η είδηση προκάλεσε θλίψη στους απανταχού Ηπειρώτες  και  όχι μόνο ..
Το γεφύρι αποτελούσε σύμβολο της περιοχής και μνημείο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής ,χτισμένο απο επιδέξιους μάστορες της πέτρας   το 1866,  με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 19 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα!
Τότε την επόμενη  κιόλας μέρα , ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού  είχαν ταξιδέψει στην περιοχή για να εκτιμήσουν την κατάσταση και είχαν ανακοινώσει  πως ήταν τεχνικά εφικτό να αποκαταστήσουν την ιστορική γέφυρα. 
Σήμερα 4 μήνες μετά παίρνοντας το γραφικό μονοπάτι που οδηγεί  στο γεφύρι οι πινακίδες "Εργοτάξιο -απαγορεύεται η είσοδος"  αναπτερώνουν τις ελπίδες πως  το μνημείο θα ξανασταθεί ..στη θέση του σε λίγο καιρό. 

Πριν απο λίγες ημέρες κλιμάκιο του ΕΜΠ πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή  και πολύ σύντομα το εργοτάξιο  που έχει στηθεί γύρω απο τη γέφυρα θα αρχίσει να λειτουργεί
 Το γεφύρι θα αναστηλωθεί με αυθεντικά δομικά  υλικά  που θα ανακτηθούν από τον ποταμό μόλις τα επίπεδα του νερού πέσουν  αρκετά  καθώς και με νέο υλικό.  
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ,οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι. 
Την Πέμπτη  το απόγευμα στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.), στο Μέτσοβο η παρουσίαση πανελλαδικής έρευνας για το Γεφύρι της Πλάκας.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν απο τους σπουδαστές του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» του Ε.Μ.Π., σε συνεργασία με τους διδάσκοντες και τους συνεργάτες του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. τα ευρήματα πανελλαδικής κοινωνικής έρευνας , η οποία αποτιμά την μεγάλη αξία του Γεφυριού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δώσουν σημαντική  ώθηση στην προσπάθεια αποκατάστασης του γεφυριού που τόσο πολύ λαχταρούν  οι κάτοικοι της Ηπείρου  και  όχι μόνο ,αφού παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, αποδεικνύεται  πως η ελληνική κοινωνία επιθυμεί να στηρίξει τις προσπάθειες διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς...

ΠΗΓΗ epirus-tv-news

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.