Header Ads

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Ο Δήμος Αρταίων ζητά ισόρροπη ανάπτυξη και την κατάταξη της Άρτας στη θέση που της αξίζει»



Αρνητική απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Αρταίων για την αναθεώρηση του Χωροταξικού της Περιφέρειας Ηπείρου

Ομόφωνα αρνητική ήταν η χθεσινοβραδινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων ως προς την αναθεώρηση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. 
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη «διαπιστώσαμε ότι η Άρτα μελετήθηκε πλημμελώς, όπως πλημμελώς μελετήθηκε και εν συνεχεία η αναπτυξιακή της προοπτική η οποία προσανατολίζεται στην συνέχιση της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα». 
Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Τσιρογιάννης, αυτό καθίσταται προφανές: 
 από τις μικρής έκτασης αναφορές-μελέτης της περιοχής της Άρτας στο κείμενο σε σχέση αρχικά με τα Ιωάννινα και στη συνέχεια με Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα, 
 από την κατάταξη της αναπτυξιακής της προοπτικής ως μιας καθαρά αγροτικής περιοχής που πρέπει να συνεχίσει τον αγροτικό της χαρακτήρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι ο Δήμος Αρταίων είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό δήμος της Ηπείρου και
 από τη μη αναφορά στο πλούσιο μνημειακό απόθεμα της Άρτας που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές της.
«Η  Άρτα αποτελεί ένα δυναμικό οικιστικό σύνολο -το δεύτερο σε μέγεθος μετά τα Ιωάννινα στην Ήπειρο-, διαθέτει πλειάδα υπηρεσιών  δυνατοτήτων τουριστικής ανάπτυξης και μεγάλο μνημειακό απόθεμα. Ο Δήμος Αρταίων και κύρια η πόλη της Άρτας αποτελεί τόπο φορτισμένο με ιδιαίτερο Φυσικό, Οικολογικό, Ιστορικό, Αρχαιολογικό και Πολιτισμικό ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και σημαντικές μοναδικές παροχές στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης και εν γένει του τομέα των υπηρεσιών. Επομένως θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ΠΠΧΣΑΑ.  Ο Δήμος Αρταίων, ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Περιφέρειας  Ηπείρου, δεν μπορεί να έχει μόνο ως αναπτυξιακή του προοπτική τη συνέχιση της αγροτικής του ανάπτυξης, αλλά την εξέλιξή του ως πρότυπος Δήμος ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρογιάννης. 
Ο Δήμος Αρταίων ζητά να προστεθούν στις Ζώνες Τοπίων του ΠΠΧΣΑΑ περιοχές του Δήμου ως εξής: 
 Ως Ζώνη Τοπίου Διεθνούς Αξίας, η Ζώνη  Κορωνησίας και Ευρύτερης Περιοχής, 
 Ως Ζώνη Τοπίου Εθνικής Σημασίας, η Ζώνη πόλης της Άρτας (πρωτεύουσα Ηπείρου στους Αρχαίους και Βυζαντινούς χρόνους) – Ποταμού Αράχθου και ευρύτερης περιοχής, 
 Ως Ζώνη Τοπίου Εθνικής Σημασίας, η Ζώνη Περιοχής Ξηροβουνίου και οικισμού Ροδαυγής, 
 Ως Ζώνη Τοπίου Περιφερειακής Αξίας, η Λίμνη Πουρναρίου και η άμεσα ευρύτερη περιοχή αυτής, 
 Ως Ζώνη Τοπίου Ιδιαίτερα υποβαθμισμένης περιοχής, η Ζώνη Βίγλα-Ράχη-Πολύδροσο-Στρογγυλή-Ανέζα-Κορωνησία, 
 Ως Ζώνη Τοπίου Ιδιαίτερα υποβαθμισμένης περιοχής, η Ζώνη Εκτεταμένης Αισθητικής Υποβάθμισης της Άρτας από Εγκαταλειμμένα Λατομεία και 
 Ως Ζώνη Τοπίου Ιδιαίτερα υποβαθμισμένης περιοχής, η Ζώνη Κάμπου της Άρτας που είναι επιβαρυμένη από πτηνό-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Επιπλέον, ο Δήμος ζητά να προστεθούν στον πίνακα με θέμα «αναγκαία έργα- παρεμβάσεις» τα παρακάτω απαραίτητα έργα, που θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στο Δήμο, όπως: 
 Η Οριοθέτηση του ποταμού Άραχθου με τα έργα διευθέτησής του και η εξασφάλιση πλήρους προσβασιμότητας εκατέρωθεν αυτού, που απουσιάζει. 
 Η πραγματοποίηση της οδικής σύνδεση Άρτας – Τρικάλων την περίοδο 2014-2020 και όχι την περίοδο 2020-2030. 
 Η συμμετοχή της Κορωνησίας στα υπό δημιουργία υδατοδρόμια 
 Η ανάγκη δημιουργίας εγγειοβελτιωτικών έργων στο Δήμο Αρταίων.
 Δράσεις για τον τουρισμό κρουαζιέρας από Πρέβεζα στην Άρτα.
 Στις δράσεις οργάνωσης τουριστικού δικτύου να προστεθούν και οι αρχαιότητες της Άρτας και της Αρχαίας Αμβρακίας.
 Να προωθηθούν δράσεις για το μνημειακό απόθεμα της Άρτας (Αρχαία Αμβρακία, Κάστρο, Γεφύρι, Ι.Ν. Παρηγορήτριας κα)
 Στην υπερτοπική σημασία πόλων έλξης να προστεθεί η Αρχαία Αμβρακία, το Γεφύρι και η Παρηγορήτισσα.
 Η αναβάθμιση και ολοκλήρωση υποδομών του ΤΕΙ Ηπείρου 
 Η ύδρευση του Δήμου Αρταίων όπου παρουσιάζει προβλήματα
 Η συμπλήρωση των υποδομών εκπαίδευσης και η προσθήκη του Ειδικού Σχολείου Άρτας, του Μουσικού Σχολείου και το 5ου Γυμνασίου Άρτας προς ανέγερση.
 Η αναβάθμιση των υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
 Η ανάγκη για πολεοδομικό σχέδιο σε όλο το εύρος του «Καλλικρατικού» Δήμου Αρταίων.
 Η προώθηση του αγροτουρισμού στο Δήμο Αρταίων
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων αποφάσισε αρνητικά, βάσει της εισήγησης του Δημάρχου, «μέχρι να συμπεριληφθούν  οι προτάσεις μας στο υπό Αναθεώρηση Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου και να υπάρξει άμεσα συνεργασία του Δήμου Αρταίων με τους μελετητές και τους επιβλέποντες του κειμένου, προκειμένου  να  συμπληρωθεί η προς ψήφιση Υπουργική Απόφαση, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη  της Περιφέρειας Ηπείρου και την κατάταξη του Δήμου Αρταίων στη θέση που του αξίζει». 

Στήριξη στην υποψηφιότητα των Ιωαννίνων για Πολιτιστική Πρωτεύουσα
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων αποφάσισε τη στήριξη της υποψηφιότητας των Ιωαννίνων για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. 
«Είμαστε θετικοί στην υποψηφιότητα και θα στηρίξουμε με υλικοτεχνικό εξοπλισμό υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα πραγματοποιηθούν και στην Άρτα εκδηλώσεις και θα προβληθούν τα πολιτιστικά μας μνημεία και αξιοθέατα» ανέφερε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και για το λόγο αυτό θα κατατεθεί σειρά προτάσεων για την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων της Άρτας. 

Παραχώρηση κατά χρήση του Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων εντός του παλιού κοιμητηρίου της Άρτας
Τέλος, το Σώμα ενέκρινε την παραχώρηση κατά χρήση του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων του Παλαιού Κοιμητηρίου Άρτας, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Άρτας. 
Σύμφωνα  με το ΦΕΚ  Α 56/23-2-77,  το Ν. 590/27-5-77 καθώς και τον Κανονισμό 8/1979 περί Ιερών Ναών και Ενοριών στους μη Ενοριακούς Ναούς των Κοιμητηρίων σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 50.000 κατοίκους, η διοίκηση ασκείται από τον πλησιέστερο Ενοριακό Ναό. Επίσης, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας, πλησιέστερος Ενοριακός Ναός του Κοιμητηριακού Ναού των Αγίων Αποστόλων είναι ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου. 
«Επειδή πιστεύουμε ότι ο ιερός χώρος του Ναού των Αγίων Αποστόλων  του Κοιμητηρίου, ο οποίος πρόσφατα αλλά και κατά το παρελθόν έχει πλειστάκις βεβηλωθεί, θα συντηρηθεί, θα φυλαχθεί και θα λειτουργήσει καλύτερα προς όφελος των δημοτών από την Ιερά Μητρόπολη Άρτας, προτείνουμε όπως εφαρμοσθεί η ισχύουσα Νομοθεσία περί Κοιμητηρίων και περιέλθει η διοίκηση όπως προβλέπεται στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Άρτας και θα διοικείται από 5μελή επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της Εκκλησίας και του Δημοτικού Συμβουλίου. Προτείνουμε την παραχώρηση κατά χρήση του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων του παλαιού Κοιμητηρίου Άρτας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Άρτας, μέχρι το τέλος της τρέχουσας Δημοτικής περιόδου» κατέληξε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.