Header Ads

Ιωάννινα:Το κλάδεμα του αστικού πρασίνου

Γράφει ο Βασίλης Μασσαλάς (πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών)


Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει μια εντελώς λαθεμένη αντιμετώπιση του αστικού πρασίνου της πόλης, και κανείς μα κανείς, ούτε έγκριτες τοπικές εφημερίδες,  ούτε δημοσιογράφοι, ούτε αρμόδια συλλογικά όργανα, γεωπόνοι, δασολόγοι, κάποιος από αυτούς που ασχολούνται με τα δημοτικά πράγματα, ούτε οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν παρέμβει να το εμποδίσουν.
  Το ίδιο φαινόμενο, όχι όμως με τόση ένταση, είχε παρουσιαστεί την περίοδο 2006-2010 με υπεύθυνο τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Ανυφαντή, και είχαν αντιδράσει σθεναρά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης,  τον είχαμε αποκαλέσει στο Δημοτικό συμβούλιο, χρησιμοποιώντας τον τίτλο μιας ταινίας τρόμου, ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι. Δυστυχώς μας βγήκε άλλος αντιδήμαρχος που ο χαρακτηρισμός που δίναμε, στον συμπαθητικό κατά τα άλλα Ανυφαντή, δεν φτάνει. Μας προέκυψε Ανυφαντής εις το τετράγωνο.
Η αντιμετώπιση του αστικού πρασίνου και ο τρόπος κλάδευσης των δέντρων από την δημοτική αρχή, που ξεκίνησε από την προηγούμενη χρονιά και συνεχίστηκε, με πολλαπλή ένταση, και τον χειμώνα που πέρασε μπορεί να χαρακτηριστεί εγκληματική.
Η κλάδευση των δέντρων και θάμνων γίνεται για τον σχηματισμό τους όταν είναι νέα, για την ανθοφορία στα καλλωπιστικά, για την καρποφορία στα καρποφόρα. Η κλάδευση ώριμων δέντρων, ειδικά του αστικού πρασίνου μπορεί να γίνει είτε επειδή η ανάπτυξή τους δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα, όπως πχ η παρεμπόδιση των δικτύων της ΔΕΗ, η ανάπτυξή τους προς την πλευρά κατοικιών, αλλά ο βασικός λόγος είναι η απομάκρυνση κλαδιών που έχουν βλάβες, έχουν ξεραθεί και μπορεί να είναι επικίνδυνα για διερχομένους πολίτες. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει, σε γερασμένα δέντρα, κλάδεμα ανανέωσης, για να αναπτύξουν νέο κλαδικό σύστημα και νέο φύλλωμα, αποτελώντας βέβαια την σπάνια εξαίρεση και όχι τον κανόνα. 
Θα παραθέσω την άποψη κάποιων ειδικών από μια πρόσφατη ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας 4-4-2016  www.geotee-anmak.gr η οποία περιγράφει και επιστημονικά τον τρόπο αντιμετώπισης του αστικού πρασίνου, μια και η δική μου άποψη περιορίζεται στη πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος.

(Σύμφωνα με τον καθηγητή Δασοκομίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και πρόεδρο της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας Θεοχάρη Ζάγκα, «η κλάδευση των δέντρων, των πάρκων και των δενδροστοιχιών δεν αποτελεί τον κανόνα αλλά την εξαίρεση στο πλαίσιο της ορθολογικής και επιστημονικά βασισμένης διαχείρισης του αστικού πρασίνου. Διαφορετικά, αυτή αποτελεί εγκληματική πράξη επί «πληρωμή» κατά των δέντρων και ως εκ τούτου κατασπατάληση πόρων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για άλλες προτεραιότητες. Η κλάδευση θα πρέπει να διενεργείται μόνον όταν αυτή είναι απαραίτητη. Η απομάκρυνση ζωντανών κλαδιών από ένα δέντρο οδηγεί στην καταπόνησή του, αφού με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένης ενέργειας».
Επίσης ο αείμνηστος καθηγητής της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ κ. Σπύρος Ντάφης, τονίζει μέσα από το βιβλίο του «Δασοκομία Πόλεων» .εκδ. Art of Text. (2001) ...«Όσο υγιέστερο είναι ένα δένδρο τόσο πληρέστερη είναι η κόμη του και αντιστρόφως. Η κόμη με το φύλλωμά της είναι το «εργοστάσιο» του δένδρου και πηγή όλων των ευεργετικών επιδράσεων στον άνθρωπο. Συνεπώς οποιαδήποτε κλάδευση της κόμης είναι σφάλμα. Μειώνει τη ζωτικότητα του δένδρου ως συνόλου διότι απομακρύνεται ένα σημαντικό μέρος των αφομοιωτικών οργάνων. Όσο πιο συχνές είναι οι κλαδεύσεις και όσο πιο έντονες γίνονται τόσο περισσότερες πληγές δημιουργούνται με αποτέλεσμα να δίνεται ευκαιρία σε χιλιάδες μύκητες και βακτήρια να προσβάλλουν τα δέντρα. Όσο κατά το δυνατόν υπόκεινται σε λιγότερο κλάδεμα τόσο περισσότερο και για μακρύτερο χρόνο διατηρούνται τα δένδρα υγιή. Δεν πρέπει εδώ να εφαρμόζονται οι ίδιες μέθοδοι που εφαρμόζονται στα βραχύβια οπωροφόρα δένδρα. Εκεί ισχύουν άλλοι κανόνες και άλλοι σκοποί. Εδώ πρέπει να τονισθεί με έμφαση η κακοποίηση που υφίστανται τα δένδρα στις πόλεις και ιδιαίτερα τα δέντρα των πεζοδρομίων από τις βάρβαρες όσο και αλόγιστες πολλές φορές κλαδεύσεις. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλεται η κλάδευση των δένδρων αν και με μια περισσότερο προσεκτική εκλογή των ειδών θα αποφεύγονταν πολλές κλαδεύσεις και συνεπώς άσκοπες δαπάνες πέρα από την κακοποίηση των δένδρων».
)
  Η μαζική αποκλάδωση μεγάλων δέντρων οδηγεί πέρα από την υποβάθμιση, οπτική και αισθητική, του αστικού περιβάλλοντος, σε μια σειρά από φυσικά φαινόμενα όπως, στο σταμάτημα της απορρόφησης και του φιλτραρίσματος της ηλιακής ακτινοβολίας, την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την χειροτέρευση της ποιότητας του αέρα, στην ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, στη υποβάθμιση γενικότερα του κλίματος. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι πλέον δεν μπορείς να επανορθώσεις, αφού πολύ δύσκολα κάποια από τα δέντρα που κλαδεύτηκαν πχ μανόλιες της οδού Αβέρωφ, είναι δυνατόν να επανέλθουν κάποτε στην πρότερη κατάσταση. 
Τελειώνοντας θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, μια απάντηση από την δημοτική αρχή και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
ΠΗΓΗ epirus-tv-news.gr

ΜΑΣΣΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.